21 September 2010

Soalan-Soalan Parlimen Dato' Kamarul Baharin Abbas

PERTANYAAN-PERTANYAAN BAGI MESYUARAT KETIGA, PENGGAL KETIGA

PARLIMEN KEDUA BELAS


JAWAPAN BERTULIS

Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI menyatakan:-

Setakat mana kerajaan membantu sumbangan dana untuk penyelidikan intensif cara pembiakan MICRO-ALGAE yang berpotensi besar mengatasi dan sebagai penganti (replacement) kepada beberapa bahan mentah yang diperlukan dalam industri tenaga, makanan, minyak dan gas, bio-diesel dan lain-lain.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan:-

Berapakah jumlah keseluruhan (statistik) pendatang asing yang memegang VISA dan VOA yang telah melakukan kesalahan didakwa ataupun tidak dan jumlah mereka yang telah dihantar balik sesudah tamat menjalani hukuman.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan:-

Nyatakan nama syarikat-syarikat mengikut jumlah yang diperuntukan Permit Import (AP) sejak 2008 sehingga kini .


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN menyatakan:-

Jumlah projek pembangunan yang melibatkan beberapa unit rumah mampu milik diseluruh negara yang dilaksakankan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) pada masa kini dan berapa yang telah siap serta dijual.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH menyatakan:-

Jumlah dana digunakan daripada RM5 bilion yang telah diperuntukkan untuk bantuan dan pembangunan orang asli mengikut negeri setakat ini.

Soalan-Soalan Parlimen Dato' Kamarul Baharin Abbas

PERTANYAAN-PERTANYAAN BAGI MESYUARAT KETIGA, PENGGAL KETIGA

PARLIMEN KEDUA BELAS

JAWAB LISAN

Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan :-

a) Berapakan jumlah jaminan yang diberikan kepada pinjaman yang diambil oleh syarikat milik kerajaan (GLC) yang berbentuk pinjaman langsung atau pengeluaran bon-bon dari 2005 hingga 2009; dan

b) Baki tertunggak dan perlu dijelaskan dari sekarang hingga tahun 2020.

Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI SUMBER MANUSIA menyatakan :-

a) Rasionalnya mengadakan kursus berasingan untuk mendapatkan sijil NIOSH OIL & GAS SAFETY PASSPORT (NIOSH) dengan yuran RM250 bagi tiap-tiap sijil untuk pekerja bagi beberapa sektor-sektor industri yang mewajibkannya dan kenapa tidak satu kursus untuk semua industri.

Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan:-

a) Adakah kerajaan mempunyai dasar mengenai kegunaan tenaga nuklear memandangkan beberapa negara telah menunjuk minat untuk beralih kepada tenaga atom seperti jangkaan International Atomic Energy Agency (IAEA) bahawa 10.4% tenaga global akan dihasilkan oleh loji nuklear (nuclear reactors) pada tahun 2030.

Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan:

a) Tindakan kerajaan terhadap peguam yang gagal menghadirkan diri di mahkamah yang menyebabkan Felda disabitkan kesalahan oleh mahkamah; dan

b) Apakah Felda bercadang untuk menaikkan Kadar Perahan Gred (KPG) setelah mahkamah memutuskan memihak terhadap peneroka Felda Kemahang Kelantan.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KERJA RAYA menyatakan:-

a) Status pembinaan lebuh raya Seremban-Port Dickson ke FR5 Pasir Panjang-Linggi yang telah tergendala; dan

b) Nyatakan bilakah kerja penyambungan projek tersebut akan dimulakan dan jumlah penalti yang dikenakan kepada kontraktor berkenaan sehingga kini.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

a) Adakah wang KWSP digunakan oleh kerajaan bagi menampung kos tambahan kepada setiap projek yang mengalami kerugian; dan

b) Senaraikan projek-projek tersebut serta jumlah suntikkan kewangan dari KWSP dan berapakah jumlah pinjaman telah dibayar mengikut jadual kepada KWSP.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KERJA RAYA menyatakan:-

a) Alasan perancangan projek lebuh raya (Central Spine Expressway) dari Seremban-Karak-Gua Musang-Kota Bharu dibatalkan pembinaannya; dan

b) Apakah kerajaan mempunyai perancangan untuk menaiktaraf laluan yang sedia ada.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan;-

a) Berapakah jumlah dana yang telah diberikan kepada ValueCAP dari mula ditubuh sehingga sekarang untuk melabur dipasaran saham ; dan

b) Prestasi kedudukan untung rugi pelaburan itu sehingga masa kini.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan:-

a) Jumlah pengagihan zakat yang telah dikeluarkan mengikut negeri dan data terperinci pada tahun 2005 hingga 2009; dan

b) Cara mana pihak pengurusan dan jumlah pegawai yang ditugaskan supaya dapat mengenal pasti mereka yang benar-benar layak mendapat bantuan.


Dato’ Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan:-

a) Jumlah sebenar pinjamam ‘UK Malaysia Aids’ oleh Perbadanan Aset Keretapi (PAK) sehingga kini; dan

b) Kenapa pinjaman tersebut tidak dibayar mengikut jadual dan baki hutang tertunggak sehingga kini.


14 September 2010

Pemilihan Keadilan: Jalani Tanggungjawab Demokratik Dengan Etika

Parti Keadilan Rakyat memperkenalkan sistem pemilihan yang demokratik; memberi ruang kepada setiap anggota menentukan calon pilihan mereka.

Maka di atas pundak setiap anggota dibebankan tanggungjawab untuk memastikan idealisme perjuangan dan tuntutan reformasi terus dipertahankan dengan penuh rasa tanggungjawab.

Prinsip tersebutlah yang kelak menjadi asas pertimbangan, dan bukannya tuntutan luaran atau sogokan. Kaedah etika pemilihan wajib dipatuhi semua.

Rakan2 serta pemimpin di peringkat akar umbi juga melahirkan keprihatinan dan melontarkan beberapa cadangan tambahan buat pertimbangan pimpinan.

Maka sesuai ditegaskan bahawa adalah hak anggota memilih berdasarkan prinsip perjuangan parti. Saya menginginkan persaingan yg sihat; dengan semua calon yang dikemuka mematuhi etika pemilihan sepenuhnya dan tidak mendakwa mendapat restu saya.

Saya juga tidak akan menerima sebarang pencalonan untuk sebarang jawatan dalam parti.

ANWAR IBRAHIM

04 September 2010

Rakyat Tanggung Kos Bonus Raya

(sumber dari www.suarapakatan.wordpress.com)

Tindakan kerajaan memberi bonus hari raya berjumlah RM935 juta, dengan setiap kakitangan awan dan juga persara mendapat RM500 seorang adalah amat di alu-alukan malah ia adalah satu usaha yang baik agar mereka dapat menampung beban perbelanjaan pada musim perayaan kali ini.

Apa yang menjadi persoalan di sini adalah pemberian bonus tersebut diambil dari hak seluruh rakyat negara ini tidak kira apa juga latar belakang pendapatan mereka. Ini jelas serta tidak boleh dipertikaikan lagi apabila kerajaan sebelum ini mengumumkan untuk mensasarkan penjimatan perbelanjaan sehingga RM750 juta melalui penarikan subsidi tetapi kerajaan menggunakan jumlah tersebut untuk diberikan kepada setiap kakitangan awam dan juga persara.

Persoalan yang menarik adalah tanggapan rakyat bahawa mereka sebenarnya yang telah menampung segala kos pemberian bonus hari raya tersebut bukan datang dari peti simpanan kerajaan, perkara ini jelas apabila hak mereka sebelum ini telah diambil balik oleh kerajaan melalui penarikan subsidi sebelum. Rakyat terus terbeban dengan kos kenaikan harga barang keperluan hanya kerana sikap kerajaan yang mementingkan agenda politik mereka.

Jadi atas soal apakah yang perlu dibanggakan oleh kerajaan dengan pengumuman tersebut, mungkin dari awal lagi sudah ada perancangan untuk menggunakan wang rakyat dari semua lapisan serta kedudukan melalui penarikan subsidi itu kemudian disalurkan kepada kelompok kecil kakitangan awam yang berpangkat besar melalui istilah bonus hari raya.

Jelas tindakan ini menunjukkan kerajaan sebenarnya tidak serius untuk mengutamakan rakyat yang berada dibawah malah sikap sedemikian menunjukkan kerajaan hanya mengambil berat kakitangan awam, dan ini pasti bagi mengambil hati mereka agar tidak timbul perasaan ketidak puashatian kakitangan awam terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak.

Sendaloka Perdana Menteri dengan nilai RM500 kepada setiap rakyat menunjukkan kerajaan perihatian dalam soal kebajikan tetapi hakikat yang sebenar rakyat yang menanggung kos tersebut. Saya tegaskan di sini dalam soal kerajaan ingin mencari populariti demi kepentingan politik mereka jangan jadikan rakyat sebagai hamba yang boleh ditekan sedemikian rupa.

Satu yang tidak rasional apabila umumkan mahu penjimatan maka subsidi ditarik tetapi umumkan pemberian bonus dengan jumlah angka yang lebih besar dari penarikan subsidi, dimana penjimatan yang sebenarnya.

Saya bukan menghalang pemberian bonus tersebut tetapi kerajaan perlu melihat dari sudut yang lebih luas siapakan yang perlu dibantu rakyat yang miskin tanpa pendapatan tetap ataupun mereka yang berpangkat serta mempunyai pendapatan bulan yang mencecah ribuan ringgit.

Apa yang ingin ditekankan lagi adalah kerajaan lebih suka menarik hak rakyat atas dasar penjimatan segera tetapi suka melakukan pembaziran yang begitu besar demi kepentingan peribadi dan juga politik.

Pemberian bonus hari raya adalah satu yang wajar tetapi bukan mengambil dari hak seluruh rakyat Malaysia, kerajaan perlu mengambil pendekatan segera dalam dalam soal ketirisan agar wang rakyat tidak lagi menjadi mangsa setiap kali tibanya musim perayaan ataupun pemberian bonus akhir tahun.

02 September 2010

Mida D-G dismisses RM5.5m fraud allegations


By Teoh El Sen (www.freemalaysiatoday.com)

KUALA LUMPUR: The Malaysian Industrial Development Authority (Mida) director-general Jalilah Baba has brushed aside allegations of a RM5.5 million fraud and abuse of power in her agency.

Calling it “baseless allegations”, the Mida chief told FMT that the accusations were “the work of a small group of Mida staff” who are resisting the corporatisation of Mida.

“The corporatisation of Mida will ensure stringent and strict performance criteria of working and delivery... some of the staff are not ready and not willing to work hard and be monitored seriously by Key Performance Indicators,” she said, adding that Mida, understanding the trepidation to change, has undertaken several initiatives to support its staff.

She said the corporatisation of Mida was approved by Prime Minister Najib Tun Razak and is done so for Malaysia to enhance its global profile and investment competitiveness.

“Misuse and abuse of funds need to be made with clear proof without which we risk tainting the reputation of individuals, teams and institutions unduly and carelessly,” said Jalilah.

Previous media reports, quoting several unnamed officers, alleged that a public relations contract was awarded, without tender, to an advertising company by Jalilah.

It was alleged that the fraudulent activities involved a company called Friends Advertising Sdn Bhd (FASB), which was appointed to handle Mida’s public relations activities in Malaysia and abroad.

Responding to the allegations, Jalilah said that the FASB contract was awarded through a price quotation (sebut harga) process, and not through direct negotiation.

“Several companies were invited to quote defined terms of reference. The submissions from these companies were evaluated by the technical and price committees, both of which are independent of each other,” she said.

The technical committee is chaired by a senior director and the price committee is chaired by the director of corporate management. The director-general of Mida is not involved at all in those committees, she said.

The real role of FASB

Jalilah said the most suitable company was then recommended to the Mida management based on price, experience, capability and exposure.

“Then it goes through a negotiating process to draw up a contract which is approved by the legal adviser in Ministry of International Trade and Industry (Miti). There is clear documentation to prove that FASB was not appointed through direct negotiation,” said Jalilah.

She also said the reports were “factually incorrect” as the RM5.5 million was not the cost of FASB’s contract, but rather the cost of producing and buying media for Mida advertisements for the whole of 2010, which did not involve FASB.

“FASB is not involved in the booking process at all. FASB is only responsible for negotiating the best rates possible with the media, both local and international. The buying of media space falls under the direct responsibility of Mida,” she said.

She stressed that Mida issued payments of ad space directly to media owners, totalling 34 publications (22 international and 12 local including Forbes, International Herald Tribune, FDI Magazine, NSTP, Berita Harian, Sin Chew Jit Poh and The Edge Financial Daily), and not to FASB.

“The RM 5.5 million was approved through a finance budget committee and the selection of publication is done through a committee in the media department that recommends those selections to the director-general,” she said.

Jalilah said as a result of FASB’s negotiations, Mida was able to gain an advertisement space worth almost RM7.5 million, from the RM5.5 million, to be spent and subsequently save over 35% on advertisement spending.

She said FASB is also responsible for negotiating free editorial write-ups in most international publication.

Jalilah also denied allegations that FASB was given a “special status” and cost of projects are doubled at its “whims and fancies”.

“There is no special status involved. FASB was appointed through a legal process,” she said, adding that a monthly RM15,000 retainer fee for FASB is “market standard” value and was the most reasonable compared to other submissions.

Corporatisation plan

She said the appointment of FASB was for a list of agreed activities including corporate image building, assisting Mida in all events held domestically, preparation of media kits and handling press conferences and interviews. In addition, Mida can seek ad hoc and specific materials from FASB.

“All costing submitted by FASB will be separate from the retainer fee and the agency (FASB) will have to submit a separate schedule of costing. This covers the cost of monitoring and purchasing video clips from TVs,” she said.

Jalilah said so far Mida has purchased 14 video clips at a cost of RM177.70 per clip, and commission for FASB was just RM31 for the services of tracking, monitoring and purchasing.

On allegations that she herself was “well aware” and that these allegations were an “open secret”, Jalilah said any such abuse of power would have been queried by the management.

“All procedures and processes observed are overseen in the full knowledge of the secretary-general and senior management of Miti and its minister. Reporting of appointment processes and budgets expenditures is done in our management meetings with Miti,” she said.

She also dismissed talks that the move to corporatise Mida will leave more than half of Mida's 800 employees in limbo.

Najib had announced in March that Mida will be corporatised and renamed as Malaysian Investment Development Authority.

Mida D-G in RM5.5 million fraud?


from www.freemalaysiatoday.com (By FMT Staff)


BANGI: The Malaysian Industrial Development Authority (Mida) office in Jalan Duta is buzzing with allegations of fraud over a RM5.5 million public relations contract awarded, without tender, to an advertising company.

Alleging power abuse and acts of swindling, several officers claimed that Mida director-general Jalilah Baba was well aware of the goings-on in the organisation and was in fact involved in the case.

A report in Harakahdaily quoted several unnamed officers who alleged the fraudulent activities involved a company called Friends Advertising Sdn Bhd (FASB) which was appointed to handle Mida’s public relations activities in Malaysia and abroad.

According to a document dated June 17, 2009, Mida not only appointed FASB via direct negotiation, but it also offered the company other lucrative jobs, which were outside its scope of work.

Among the jobs given to FASB were publishing and printing Mida materials, preparing exhibition panels and promotional collaterals such as buntings, greeting cards and corporate brochures.

"All these were contracts awarded without open tenders. There is only one company now handling the entire job,” said an officer involved in the selection process.

“Changes have taken place here since Jalilah took over the technical and pricing committee. We’ve cancelled the tender process to enable her to directly appoint the company,” said another officer.

Citing an example, he said, Mida had appointed FASB for the “Rebranding of Mida & Malaysia” job (under its media plan 2010) for RM15,000 a month.

Going against procedures

The officer said according to a notice dated Dec 28, 2009, Jalilah had approved a FASB proposal worth RM5.5 million without a tender process.

"This is against government and Mida’s finance procedures. It is clearly stated in our guidelines for government procurements that the director-general's authority to approve projects without tender is limited to RM50,000.

“In this case, the director-general had approved RM5.5 million.

"This has given FASB the upper hand. Riding on its special status, it has now doubled the cost price of the projects at its whims and fancies. For instance, FASB charges RM15,000 for designing an advertisement when the market price is between RM1,200 and RM2,500.

“There is also a directive from Jalilah that all purchases of video clips from TV1, TV2 and TV3 be made through FASB, which charges an additional 17.6% service fee.

He said that in the past, Mida’s media and communication division used to buy these clips directly from the stations at a lower cost minus the 17.6% service fee.

“None of the current projects are awarded via open tender. Even a mock-up design for investment advertisement worth RM200,000 is awarded on direct negotiation," said the disgruntled officer.

Harakahdaily said allegations of swindling within Mida were common knowledge among the staff, especially since moves to corporatise Mida was put in place.

On July 9, Harakahdaily quoted Jalilah as saying that moves to corporatise MIDA was underway and legal scrutiny of the process was mandatory.

She, however, declined to reveal details of the process which were announced by International Trade and Industry Minister Mustapa Mohamed on May 28.

However, it is understood that Jalilah and her team have been given the responsibility of preparing amendments to the Federal Industrial Development Act 1965 (amended in 2000) to enable the organisation “to be truly free” in corporate governance and no more under the ministry.

The move to corporatise Mida is likely to leave some 500 employees in limbo. The new entity is expected to retain only 300 of Mida’s 800 staff.