17 March 2009

SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT.. AKHIRNYA JATUH KE TANAH JUA..

Apakah hanya 2 ekor tupai sahaja yang jatuh ke bumi? Itulah yang terjadi kepada 2 calon utama pertandingan MT UMNO hujung bulan ini. Mereka didapati bersalah mengamalkan rasuah dan melanggar disiplin parti. Mereka yang dibabitkan kesalahan adalah Mohd Ali Rustam yang dicalonkan untuk jawatan Timbalan Presiden. Kerana kesalahan itu dia diharamkan bertanding jawatan berkenaan. Sementara Naib Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin, calon Ketua Pemuda. Dia diberikan amaran tetapi tidak diharamkan daripada bertanding. Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail, memberitahu sidang akhbar di PWTC yang bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohd Khir Toyo, bebas daripada segala tuduhan.
-
Dengan penyingkiran Mohd Ali, pertandingan jawatan Timbalan Presiden adalah antara Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pembangunan Luar Bandar & Wilayah, Muhammad Muhd Taib.
-
Dalam sidang akhbar itu, Tengku Ahmad Rithauddeen mengumumkan hasil penyiasatan membabitkan 29 orang ahli parti. 10 digantung keahlian selama 3 tahun bermula 12 Mac dan diberikan surat amaran. Keputusan penyiasatan terhadap Mohd Ali tidak memeranjatkan kerana buat sekian lama wujud pelbagai tuduhan dan spekulasi mengenai pembabitannya dalam kegiatan yang melanggar disiplin dan peraturan parti, termasuk mengamalkan politik wang. Yang pasti memeranjatkan umum adalah perbezaan antara hukuman berat yang dijatuhkan ke atas Mohd Ali dengan hanya amaran yang dikenakan ke atas Khairy. Khairy serta merta mengisytiharkan dirinya tidak bersalah tetapi senada dengan itu berkata dia menghormati keputusan lembaga itu.
-
Soalnya, bagaimanakah di suatu pihak dia berkata dia tidak bersalah sedangkan di pihak yang lain dia berkata dia menghormati keputusan Lembaga Disiplin yang mendapatinya bersalah? Akhbar-akhbar cyber hari ini dalam laporannya memetik Khairy sebagai berkata: "Yang penting adalah saya hanya diberi amaran dan dibenarkan bertanding. Saya masih akan bertanding." Menantu Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi itu berkata ada percubaan (agenda) untuk menyekat beliau daripada bertanding.
-
Turut didapati bersalah mengamalkan rasuah politik wang adalah wakil Mohd Ali yang juga Setiausaha Politiknya, Saadun Basirun. Saadun digantung daripada parti selama 3 tahun. Khairy juga didapati bertanggungjawab ke atas salah laku wakil. Tetapi kesalahan wakil Khairy, menurut Tengku Ahmad Raithauddeen, adalah lebih ringan daripada Saadun.

Maka ada tupai yang jatuh "gedebuk" ke tanah yang keras dan ada yang jatuh atas rumput yang lembut. Namun jatuh tetap jatuh dan terpalit lumpur tetap terpalit juga. Soalnya apakah hanya 2 ekor tupai yang terjatuh ke bumi? Apakah yang sudah atau sedang terjadi dengan ratusan aduan yang diterima oleh Lembaga Disiplin UMNO? Apakah politik wang yang diheboh-hebohkan itu melibatkan 2 orang calon ini sahaja? Kalau begitu eloklah. Kalau tidak, apa yang terjadi kepada ikan-ikan besar yang lain?


1 comment:

Anonymous said...

huhu.. comel muka si tupai tu.. tak macam muka si ali ketam..